ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

(АНАНАС МК ДООЕЛ Скопје) Друштво за производство, трговија и услуги АНАНАС МК ДOOEЛ Скопје, со седиште на ул. ул. Столтенбергова бр. 4, ла.В/ДП1 Центар 1000 Скопје, со  е-mail: (support@ananas.mk), со матичен брoj: 6457789, ЕДБ: 4057009500533, (во натамошниот текст: „Ananas или ние“), ја почитуваме твојата приватност и го цениме односот што го имаме со тебе.

 

Како и многу компании, ние користиме технологија на нашата платформа ananas.mk (во натамошниот текст: платформа) врз основа на која добиваме податоци кои ни помагаат да го подобриме твоето искуство и нашите производи и услуги. 

 

Колачињата (во натамошниот текст: „Колачиња“) што ги користиме овозможуваат нашата платформа да функционира и ни помагаат да разбереме кои информации и реклами се најкорисни за тебе, како наш посетител и наш корисник.

 

Што се колачиња и како се собираат?

Колачињата, ознаките за пиксели и слични технологии се датотеки со мали количини на информации што се преземаат од кој било уред со овозможен интернет - како што е твојот компјутер, паметен телефон или таблет - кога ја посетуваш веб-страницата. Колачињата потоа се испраќаат назад до веб-локацијата од која потекнуваат при секоја следна посета или на друга веб-локација што го препознава тоа колаче. Колачињата извршуваат многу различни и корисни работи, како на пример памтење на твоите преференци, генерално подобрување на твоето „онлајн“ искуство и ни помагаат да ти ги понудиме најдобрите производи и услуги. Постојат многу видови колачиња. Сите тие функционираат на ист начин, но исто така се различни. За колачињата, кои можеш да ги најдеш на нашата платформа, погледни го соодветниот дел подолу.

Зошто собираме колачиња?

Ние користиме колачиња кога корисникот ја користи нашата платформа. Колачињата ни кажуваат кои страници ги посетуваш и колку често. Ние ги користиме тие информации за да ја зголемиме корисноста на нашата платформа, првенствено од технички причини, како што е подобрата навигација на страницата. Покрај тоа, ние користиме додатоци за интернет страници кои складираат податоци во твојот локален прелистувач за подобро да ја разбереме аналитиката на интернет страницата. Овие податоци се бришат кога ќе го затвориш твојот твојот прелистувач.

Нашата платформа исто така користи колачиња за управување со програми за рекламирање преку Интернет. Колачињата го следат твојот прелистувач така што секогаш ќе бидеш препознаен кога ќе пристапиш на други интернет страници. Нашиот систем за управување со рекламирање го дозволува користењето на овие датотеки со пиксели и колачиња за да ни обезбеди информации за рекламирање кога ќе пристапиш на нашата интернет страница. Исто така, користиме датотеки со пиксели за да одредиме кога имаме промотивна понуда и други интеракции поврзани со таа промотивна понуда, на пример, кога ќе кликнеш на понудениот линк. Овие датотеки со пиксели обично важат одреден број денови и се овозможени од нашиот давател на управување со реклами.

Ние анализираме како се користи Платформата и колку е посетена (на пример, нашата Платформа може да содржи софтвер за мерење кој е во наша сопственост, а кој ќе ни овозможи да придонесеме за истражување на пазарот). За време на твојата посета на нашата интернет страница, некои од „колачињата“ ќе бидат насочени кон „колачиња“, за да можеме да видиме какви видови интернет страници те интересираат. После тоа, можеме да пласираме реклами на твојот интернет прелистувач што се засноваат на твоите интереси. На пример, ако читаш многу за храна и пијалоци, ќе ти прикажуваме реклами за храна и пијалоци.

Колачињата дополнително ни овозможуваат да избираме реклами или понуди, кои најверојатно ќе ти се допаднат, да ти ги прикажуваме додека користиш онлајн услуги или да ти испраќаме маркетинг пораки. Ние, исто така, користиме колачиња за да ги следиме одговорите на онлајн рекламите и маркетинг пораките. Колачињата ни помагаат да ти покажеме реклама која ќе ти биде интересна, како и да контролираме колку пати ја гледаш и да ја измериме ефективноста на нашата рекламна кампања.

Ние, исто така, користиме колачиња за собирање анонимни, збирни статистички податоци што ни овозможуваат да разбереме како луѓето ја користат нашата платформа и ни помагаат да ја подобриме структурата и содржината на платформата, а исто така ни помагаат да ја измериме ефективноста на нашите рекламни кампањи и кампањите на надворешните веб-страници.

Кој собира колачиња?

Во зависност од содржината, колачињата може да бидат поставени од нас (како што е дефинирано во Политиката за приватност) или од страна на трети лица.

 • ¬ Колачиња поставени од Ananas

Тоа се колачиња што ги поставуваме на нашата платформа, на која си моментално, и кои ги користиш кога ја прелистуваш нашата платформа.

 • ¬ Колачиња на трети лица

Нашата платформа може да содржи одредени содржини кои потекнуваат од други сајтови (на пр. Facebook, Youtube, Instagram итн.) при што тие други сајтови може да постават одредени колачиња на нашата платформа. Тоа се колачиња кои не се поставени од наша страна како сопственик на платформата.

Преку овие колачиња, третите лица кои ги поставиле можат да добијат информации за твоето однесување на нашата платформа.

Ако не сакаш да ги прифатиш колачињата на трети лица, можеш да го одбиеш пристапот до нив со одбивање согласност преку нашата алатка за управување со колачиња или со подесување на поставките на твојот интернет прелистувач.

Кои видови на колачиња ги има на нашата страница?

 • ¬ Строго неопходни колачиња

Овие колачиња се од суштинско значење за правилно функционирање на нашата платформа. Тие ти овозможуваат да ги користиш сите функции на нашата платформа, како и да ги посетиш сите содржини. Иако овие колачиња собираат одредени податоци од твојот компјутер, тие не служат за да те идентификуваат како поединец, туку да ти овозможат да ја користиш нашата платформа.

Во случај да не ги прифатиш овие колачиња, можеби нема да можеш да ја користиш нашата платформа или пристапот до одредени содржини и функции може да ти биде оневозможен.

Период на чување: Трајно 
Провајдер: Ananas
Тип: Локално складирање

 • accessTokenExpires  Складира информации за времето на истекување на сесијата, по што сесијата ќе биде прекината или продолжена со дејство на корисникот. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • idToken Идентификационен токен е безбедносен токен генериран од давател на Open ID кој складира информации за крајниот корисник. Овој токен испраќа информации до апликацијата дека корисникот е автентициран и може да содржи податоци како што се корисничкото име или стандардните поставки за јазик. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • accessToken Се користи за да може клиентската апликација да комуницира со системот преку интерфејсот на апликацијата. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • refreshToken Се користи за одржување на сесијата на корисникот активна без да се бара од корисникот повторно да се најави. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • C_V Се користи за одржување на интегритетот на процесот на овластување на корисникот. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • quote_id_key  Се користи за складирање на податоци за кошничката на корисникот и информации потребни за периодот пред наплатата. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • CART_LOCAL_STORAGE_KEY Го зачувува салдото на корисникот во процесот на наплата и овозможува плаќањето да продолжи врз основа на чекорите. Колачето ги чува поштенскиот број и градот (градот) внесени од корисникот.
 • cookiePolicy Се користи за складирање информации за оставките за колачиња (кои групи колачиња се прифатени од корисникот).
 • ¬ Функционални колачиња
  Период на чување: Трајно 
  Провајдер: Ananas
  Тип: Локално складирање
 • REGISTER_EMAIL_STORAGE_KEY Се користи за време на процесот на регистрација. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • L_E_U Се користи за складирање на URL-то од кое корисникот го иницирал најавувањето на платформата за да го врати на таа страница по успешното најавување. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • FORGOT_EMAIL_STORAGE_KEY Се користи за време на процесот „Заборавена лозинка“. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.

Целта на овие колачиња е да ги запомнат информациите што веќе ги имаш внесено (како што се корисничко име, избор на јазик на платформата, големина на фонтот), со цел да ти овозможат унапредено и подобро функционирање на нашата платформа. Функционалните колачиња служат и за овозможување одредени функции на платформата, како што е репродукција на видео записи, кои се изведуваат исклучиво на твое барање. Овие колачиња може да содржат лични информации што ги имаш оставено на нашата платформа.

Ако не ги прифатиш овие колачиња, тоа може да влијае на перформансите и функционалноста на платформата и може да го ограничи пристапот до содржината на платформата.

 • ¬ Колачиња за изведба
  Период на чување: 6 месеци
  Провајдер: Google
  Тип: Колачиња
 • 1P_JAR, NID... Група колачиња што автоматски ги конфигурира Google и генерира единствен идентификатор за корисникот со цел да ги следи стандардните поставки на корисникот, статистиката на веб-локацијата и други информации.

Колачињата за изведба, познати и како аналитички колачиња, се користат за собирање информации за тоа како ја користиш нашата платформа, вклучувајќи податоци за тоа колку често ја посетуваш нашата платформа, на кои страници често одиш, колку време поминуваш на нашата платформа итн. Овие колачиња се користат исклучиво за да се подобрат перформансите на нашата платформа и да ти овозможат подобро корисничко искуство. Колачињата за изведба не служат за да те идентификуваат како поединец, туку да го подобрат функционирањето на нашата платформа.

Доколку не ги прифатиш овие колачиња, тоа може да го оневозможи пристапот до одредени содржини на нашата платформа, како и да влијае на одредени перформанси и функционалност на нашата платформа.

 • ¬ Колачиња за аналитика

Целни колачиња

Период на чување: 
2 години

24 часа

2 години

1 минута
Провајдер: Google
Тип: Колачиња

 • _ga    Се користи за разликување на корисниците.
 • _gid   Се користи за разликување на корисниците.
 • _ga_6WYJNDM8L2  Се користи за зачувување на состојбата на корисникот.
 • _dc_gtm_UA-204319509-2  Се користи за контрола на процентот на барања кои доаѓаат на платформата.

Целта на овие колачиња е да ти се стави на располагање одредена содржина што е релевантна за тебе и твоите интереси. Врз основа на овие колачиња, се врши таргетирано рекламирање, односно ти се овозможува да гледаш реклами што може да бидат соодветни во согласност со твоите интереси. Овие колачиња паметат кои производи достапни на нашата платформа си ги прегледувал, колку пати си гледал одреден производ или тип на производ и овие информации се споделуваат со трети страни (рекламни и маркетинг агенции). Меѓу другото, целта на овие колачиња е да спречат повторно да ти се прикажуваат истите реклами. Овие колачиња собираат лични податоци со собирање информации за IP адресата или идентитетот на уредот на корисникот.

Доколку не ги прифатиш овие колачиња, тоа може да влијае на функционалноста на одредена содржина на нашата платформа. Исто така, во случај да не ги прифатиш овие колачиња, нема да влијаеш на тоа рекламите да се појавуваат поретко, туку само дека рекламите нема да бидат прилагодени на твоите интереси.

 • ¬ Колачиња за објавување

Период на чување: 
3 месеци (тоа го одредува формата за објавување)

90 дена (тоа го одредува формата за објавување (Facebook)
Провајдер:
Google

facebook

facebook

Тип: Колачиња

 • _aw Следење на перформансите на рекламирањето на платформата Google Ads, преку поврзување на кликовите на рекламата со активностите на веб-страницата.
 • _fbp Следење на посетители на веб-локација и поврзување со профил на Facebook и однесување на интернет.
 • _fbc Следење на посетители на веб-локација и поврзување со профил на Facebook и однесување на интернет.

Списокот на споменатите колачиња не е конечен и непроменлив, и може да се менува кога е неопходно да се подобри функционалноста на нашата платформа и да се обезбеди подобро корисничко искуство на сите посетители на нашата платформа. Според тоа, те замолуваме редовно да ја проверуваш листата на активни колачиња на нашата платформа, која може да се најде во Политиката за колачиња.

Како се контролираат и бришат колачињата?

Колачињата поставени на нашата платформа сами по себе не се сметаат за прифатени, па ако сакаш да ги оневозможиш или избришеш, прво мора изрично да ги прифатиш преку алатката за управување со колачиња, кога ќе ти биде прикажана при првата посета на нашата платформа.

 • ¬ Оневозможување колачиња преку нашата алатка за управување со колачиња

При твојата прва посета на нашата платформа, ќе ти се појави образец кој ти овозможува да избереш кои колачиња ќе ги овозможиш и прифатиш, па индиректно ќе одлучиш кои лични податоци ќе ги откриеш на тој начин. Освен неопходните колачиња, кои се однапред штиклирани како прифатени и не можат да се исклучат, мора изрично да ги одобриш сите други видови колачиња со штиклирање на полето пред нив. Доколку не ги одобриш изрично, ќе се смета дека не си ги прифатил.

 • ¬ Оневозможување преку поставките на твојот интернет прелистувач

Повеќето интернет прелистувачи се поставени автоматски да прифаќаат колачиња. Ако не сакаш нашата платформа да складира колачиња на твојот уред, можеш да ги промениш поставките на твојот прелистувач за да добиеш предупредување пред да се зачуваат одредени колачиња. Можеш исто така да го поставиш твојот прелистувач да ги отфрла повеќето од нашите колачиња или само одредени колачиња од трета страна. Дополнително, можеш да ја повлечеш согласноста за колачиња со бришење на колачиња кои веќе се зачувани.

Во случај да користиш различни уреди за пристап до нашата платформа (вклучувајќи различни типови уреди како телефон, таблет, лаптоп компјутер), неопходно е да извршиш подесување на твоите прелистувачи на сите овие уреди.

Информациите за тоа како да ги промениш поставките за колачиња можеш да најдеш во делот „Помош“ на прелистувачот што активно го користиш за пристап до нашата платформа.

За да ти помогнеме полесно да се снајдеш, со кликнување на името на прелистувачот што го користиш, ќе бидеш упатени до упатството за користење за управување со колачиња на тој прелистувач:

Microsoft Edge

Mozilla Firefox

Google Chrome

Safari

Opera

 

Твој Ananas

Известување за колачиња

При користење на која било страница на веб-страницата ananas.mk, компанијата Ананас може да зачува одредени информации на уредот на корисникот, преку „колачиња“.