Смукалки и дувалки за лисја

Луѓето кои живеат во куќи и имаат дворови често се соочуваат со проблемот на паднати лисја од дрвјата, па токму затоа потребно во домашниот арсенал од алати да имаат смукалки и дувалки за лисја. Овие апарати го одржуваат дворот во перфектна состојба. Без нив, ќе мора да се мачите користејќи гребла и слични алатки, што е многу покомплицирано и потешко.

Прикажи повеќе

Како функционираат дувалките за лисја?

Името кажува сè - ова се апарати кои ги дуваат лисјата и ги преместуваат од едно место на друго. Да речеме дека имате голем двор со многу дрвја. Едноставно го вклучувате апаратот кој наликува на голем фен и минувате пред себе оддувувајќи ги лисјата подалеку.

Како одите, така сите лисја се поместуваат додека не ги доведете до еден агол или ѕид, од каде како купче лисја полесно ќе ги префрлите во кеса или количка. Од тука, следната станица е контејнерот или кантата за компост.

Системот на работа на дувалките за лисја е многу едноставен. Едно копче го вклучува моторот кој произведува млаз воздух. Со оглед на тоа што лисјата се многу лесни, не треба многу голем бран воздух за да ги поткрене и одбутка.

Какви типови на дувалки за лисја постојат?

Како и многу други алати за градината, така и дувалките за лисја се делат на различни типови според начинот на кој се напојуваат со енергија. Има електрични, моторни и акумулаторски дувалки.

Електричните имаат кабел преку кој користат електрична енергија, па затоа и се соодветни само за помали дворови или тераси. Моторните може да се користат секаде, но се прилично бучни и непријатни заради издувните гасови кои ги создаваат, додека акумулаторските се моќни, тивки, но користат батерија која треба редовно да ја полните.

Дали да одберете само дувалки или и смукалки?

Многу од дувалките за лисја се опремени со дополнителни торбички во кои се складира всмуканото лисје. Наместо да го оддувате па дополнително собирате, може процесот да оди наназад и лисјата да влегуваат во смукалката.

Овие машини се за нијанса поскапи, но ќе ви заштедат време и енергија, односно ќе го елиминираат процесот на собирање на лисјата од земја. Знаејќи дека паднатите лисја се често валкани и полни прашина, би рекле дека смукалките се одлична идеја.

Што и да нарачате од Ананас, ние ќе го доставиме на која адреса сакате во најбрзо можен рок. Сето тоа бесплатно и без да одите вие по продавници. Купувањето кај нас е уживање и задоволство.

Известување за колачиња

При користење на која било страница на веб-страницата ananas.mk, компанијата Ананас може да зачува одредени информации на уредот на корисникот, преку „колачиња“.